Son yazımda, Mayıs ayında ABD’de gerçekleşen Qlik World 2023 hakkındaki görüş ve düşüncelerimi paylaştım. Bugünkü yazım da Qlik World ile ilgili, ancak özellikle İstanbul – Türkiye için.
Sadece en son trendleri paylaşmak için değil, aynı zamanda büyük topluluğumuzun BI alanındaki en son yeniliklerle sahip olduğu gerçek hayattaki kullanım durumlarını paylaşmak için gerçekten çok sıkı bir şekilde hazırlandık. Bir hafta geçmesine rağmen katılımcılardan hala çok sayıda olumlu geri bildirim alıyoruz ve bu da çok iyi hissettiriyor.
BI ve Analytics bağlamında, bankacılık, e-ticaret, enerji ve üretim sektöründen değerli müşterilerimiz tarafından 5 farklı başarı hikayesi sunuldu. Katılımcılar birinci ağızdan deneyimleri dinleme ayrıcalığına sahip oldular. Bu deneyimler, artırılmış zekadan self-servis iş zekasına, hibrit mimariden son derece özelleştirilmiş üst yönetim gösterge tablolarına kadar çeşitli konuları kapsıyordu.
Paylaşılan kilit konuları vurgulamak istiyorum.
– İş zekasında yapay zeka bir aldatmaca değildir. Gerçek ve başarılabilir. Müşterilerin bir iş zekası çözümünden beklentileri çok değişti. Uzun yıllardır Türkiye’de iş zekası pazarının öncüsü olarak, bunu 2017 yılında öngörmüştük. Halka açık sunumlarımızdan birinde buna “Verilerinizle sohbet etmeniz gerekiyor” adını vermiştik. Neredeyse 8 yıl sonra bu gerçek oldu ve Garanti BBVA’nın sunumunda karar verme sürecini nasıl geliştirdiğini görüyoruz.
– Hibrit yaklaşım (Qlik Cloud Analytics + Qlik Sense Client Managed): Qlik’in ilk ve tek hibrit dağıtım yaklaşımı sayesinde. Müşterilere kullanım durumları için en iyi seçeneği seçme esnekliği sağlar. Hepsiburada, Qlik Cloud Analytics’e olan yolculuklarını paylaşıyor. Qlik Cloud Analytics’i iş kullanıcılarına nasıl sunduklarını ve yalnızca Qlik Sense’i değil aynı zamanda otomasyon gibi temel bulut özelliklerini de kullanırken self servis hizmeti nasıl elde ettiklerini anlatıyor.
– Self Servis İş Zekası: Yönetilen Self Servis İş Zekası bir hayal değil. Akbank, Qlik’i birçok farklı kullanım senaryosunda kullanıyor ve yönetilen self servis yaklaşımı bunun kaçınılmaz bir parçası. Akbank deneyimlerini paylaşıyor ve büyük miktarda kullanıcının bilgisini güncel tutmak için sürekli öğrenme analitik platformunu nasıl tasarladıklarını gösteriyor. Qlik platformu üzerinden bir işbirliği kültürü oluşturarak hızlı ve çevik bir şekilde daha doğru sonuçlar üretiyorlar.
– Entegrasyon ve özelleştirme kolaylığı: Günümüz dünyasında, yazılımların güçlü API yetenekleri vazgeçilmez bir özelliktir. Qlik’in API öncelikli yaklaşımı, süslü üst yönetim gösterge tabloları oluşturmayı kolaylaştırdı. SOCAR Türkiye ve Kalyon Holding, SAP ve SAP dışı veri setlerinden hızlı ve çevik bir şekilde nasıl üst yönetim gösterge tablosu oluşturduklarını paylaşıyor.
Özetle etkinlik, inovasyon ve veri odaklı karar alma tutkusunu paylaşan benzer düşünen bireyleri bir araya getiren zenginleştirici bir deneyim oldu. Bağlantı kurma, öğrenme ve değerli içgörülerin paylaşıldığı bir gün oldu. Değerli müşterilerimiz, iş ortaklarımız ve Qlik Global olmak üzere bu topluluğun her bir üyesine en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Katkılarınız ve coşkunuz mükemmellik arayışımızı besliyor.
Son olarak, şirketimizdeki – BI Technology – herkese sadece büyük yeteneklerini değil, aynı zamanda sürecin her adımına getirdiğiniz tutkuyu da verdiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Onların özverisi olmadan başaramazdık.